Erdőhasználattan II. (EM)

Az Erdőhasználattan II. tantárgy rövid leírása

A helyes erdőgazdálkodás megszervezésének alapja az állandó, folytonos erdőhasználat biztosítása egy meghatározott nagyságú erdőterületen. Az erdőhasználat folytonossága és egyenletessége egyben megőrzi az erdő vízszabályozó, védelmi, egészségügyi, jóléti és egyéb hasznos tulajdonságait, szolgáltatásait is. A probléma megoldása azonban szükségessé teszi mindazon erdőgazdálkodási és fakitermelési feltételek sokoldalú figyelembevételét és tudományos vizsgálatát, amelyek a fakitermelések gazdaságosságát, technikáját, technológiáját és kíméletességét meghatározzák.

A tárgy oktatásának célja, hogy megismertesse a hallgatókkal az erdőhasználattannak, mint tudományágnak az erdei fő- és melléktermékek termelésével, felkészítésével, kiszállításával és értékesítésével kapcsolatos, tudományosan feldolgozott és rendszerezett tapasztalati elveit. Az erdei termékek, valamint a termelési, feldolgozási, anyagmozgatási eljárások és módszerek bemutatása során különös figyelmet fordítva az erdőgazdálkodás folytonosságára, az erdők okszerű telepítésére, ápolására, nevelésére és felújítására; a szükségletek szakszerű, leggazdaságosabb és legmegfelelőbb kielégítésére. Az oktatás során ismerteti a fafajok felhasználhatóságát, a fahibák jelentőségét és az erdei választékok minősítésének szabályozását is. Tudományos módszereket mutat be a termelési eljárások és technológiák értékelésére és fejlesztésére, valamint a munkaszervezés és a használt termelőeszközök gazdaságosságának javítására. Tárgyalja a termelés biztonságát és a balesetmentesség feltételeinek megteremtését szolgáló intézkedéseket. Az oktatás fontos feladata a falótermelő, anyagmozgató és felkészítő gépek környezetkímélő és gazdaságos kihasználását, valamint a legjobb munkaszervezetek tudományos elemzésen alapuló kialakítását eredményező eljárások bemutatása.

Az elméleti és gyakorlati oktatás fő célja olyan szakemberek képzése, akik tervezni, szervezni, irányítani és ellenőrizni tudják a hagyományos és korszerű fakitermelési munkákat az államerdészet és magánerdő-birtokosok területein, saját dolgozókat vagy vállalkozókat foglalkoztatva.

A részletes tantárgyi program letölthető innen.

 

Tantárgyi követelmények

2021/2022 tanév 2. félév Erdőhasználattan II. tantárgyi követelménye

Tanrend

2021/2022 tanév 2. félév Erdohasznalattan II. tanrendje

Vizsgakérdések

Erdőhasználattan II. vizsgakerdesek

Előadás anyagok

Bejelentkezés után a védett tartalom itt érhető el.

Tankönyv, jegyzet

Bejelentkezés után a védett tartalom itt érhető el.

Oktatási segédletek

Bejelentkezés után a védett tartalom itt érhető el.

Feladatok, zárthelyik eredményei

Bejelentkezés után a védett tartalom itt érhető el.