Erdei mellékhasználat (EM)

Az Erdei mellékhasználat tantárgy rövid leírása

Az erdőgazdálkodás egységnyi területre jutó jövedelmezőségét esetenként jelentősen lehet növelni, ha a főtermék (az erdei faválasztékok) termelése mellett a melléktermékek begyűjtését, hasznosítását, forgalmazását is a gazdálkodásunk szerves részének tekintjük.


Az erdei melléktermékek (erdei gyümölcsök, gombák, gyógynövények, a mag, a díszítőanyag, a vékony faanyag stb.) igen keresettek mind a hazai, mind a külföldi piacokon — ezért könnyen és jó áron —értékesíthetők. Lényeges, hogy jelentős kiegészítő jövedelmet jelent az ezzel foglalkozó személyeknek és vállalatoknak egyaránt.

Az erdei mellékhasználathoz tartozik még a fa kémiai hasznosítása, valamint a felszíni bányászat, a vadászat, a méhészet, a fűz- és nádtermelés illetve -feldolgozás is.

Az erdei mellékhaszonvétel túlnyomó részéhez különösebb beruházásokra nincs szükség. A vállalatoknak kedvező, importhányad nélküli exportlehetőségeket teremt — az országnak jelentős valutabevételt hozva.

Mindezek miatt fontos, hogy az erdőgazdálkodást mérnöki szinten irányító szakembereknek legalább egy része részletesebben megismerje az erdei melléktermékeket, azok hasznosítási lehetőségeit és gazdaságosságát, valamint a begyűjtés és feldolgozás, értékesítés legcélszerűbb formáit. A tárgy oktatása során ezért ezekre a kérdésekre helyezzük a hangsúlyt.

Napjainkban már a természetközeli erdőgazdálkodás tanúsításának is egyik fontos szempontja a melléktermékek hasznosításának színvonala.

A részletes tantárgyi program letölthető innen.

 

Tantárgyi követelmények

2021/2022 tanév 2. félév Erdei mellékhasználat tantárgyi követelménye

Tanrend

2021/2022 tanév 2. félév Erdei mellékhasználat tanrendje

Vizsgakérdések

Erdei mellékhasználat vizsgakerdesek

Előadás anyagok

Bejelentkezés után a védett tartalom itt érhető el.

Tankönyv, jegyzet

Bejelentkezés után a védett tartalom itt érhető el.

Oktatási segédletek

Bejelentkezés után a védett tartalom itt érhető el.

Feladatok, zárthelyik eredményei

Bejelentkezés után a védett tartalom itt érhető el.